Η συμβολή του κεφίρ στην καλύτερη υγεία αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα αφομοίωσης από τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι του γιαουρτιού καθώς παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Το κεφίρ αποτελεί μια ισορροπημένη υπερτροφή καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει τις εντερικές διαταραχές και γενικά συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα
Συνολικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία εστιάζουν στα ακόλουθα σημεία:
- Βοηθά στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού π.χ. αναιμία.
- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος π.χ. χρόνιες εντερίτιδες.
- Παρουσιάζει αυξημένες διουρητικές ιδιότητες.
- Δεν επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό θερμιδικά καθώς έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
- Εμφανίζει έντονες αντικαρκινικές δράσεις.
- Συμβάλλει στην ελάττωση της αυξημένης χοληστερόλης του αίματος.
- Έχει έντονη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.
Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.
Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.

Φτιάξτε το στο σπίτι σας
Tο γάλα τοποθετείται σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Tο καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου.
Eάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Tο κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε.
Yπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Πηγή: onmed.gr-vita.gr
Το κεφίρ αποτελεί μια ισορροπημένη υπερτροφή καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει τις εντερικές διαταραχές και γενικά συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα
Συνολικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία εστιάζουν στα ακόλουθα σημεία:
- Βοηθά στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού π.χ. αναιμία.
- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος π.χ. χρόνιες εντερίτιδες.
- Παρουσιάζει αυξημένες διουρητικές ιδιότητες.
- Δεν επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό θερμιδικά καθώς έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
- Εμφανίζει έντονες αντικαρκινικές δράσεις.
- Συμβάλλει στην ελάττωση της αυξημένης χοληστερόλης του αίματος.
- Έχει έντονη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.
Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.
Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.

Φτιάξτε το στο σπίτι σας
Tο γάλα τοποθετείται σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Tο καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου.
Eάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Tο κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε.
Yπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Πηγή: onmed.gr-vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου