Όπου και να κοιτάξετε γύρω σας αυτή την περίοδο θα διακρίνετε ανθισμένες πικραλίδες, ή διαφορετικά ταραξάκο, ένα άγριο χόρτο, με πολλαπλές ιδιότητες.
Στο συγκεκριμένο βότανο και τη θεραπευτική του δράση έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενή μας ανάρτηση... Δείτε εδώ: http://pangaia-natura.blogspot.gr/2016/03/blog-post_4.html
Αυτή τη φορά θα πούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κίτρινα άνθη του ώστε να κάνουμε ένα σιρόπι με υπέροχη γεύση και παράλληλα να λάβουμε όλα τα ωφέλιμα συστατικά του.
Συνταγή
Υλικά:
200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας
800 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη
1 λεμόνι ή 2 λεμόνια
1 πρέζα σκόνη από γαρύφαλλα
Διαδικασία:
Βράζουμε το νερό με τα άνθη σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Το αποσύρουμε από το μάτι και το αφήνουμε σκεπασμένο για ένα ολόκληρο βράδυ. Το πρωί στραγγίζουμε το εκχύλισμα και παράλληλα συνθλίβουμε τα άνθη, ώστε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά. Το σουρώνουμε πολύ καλά, δύο και τρεις φορές.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή και δένουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά. Αυτό που μας ενδιαφέρει κατά τη διαδικασία αυτή της συμπύκνωσης είναι να μη βράσει το μείγμα.
Αφού δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε δύο μέτρια λεμόνια (το χυμό) και μία πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη και το αφήνουμε στη χαμηλή φωτιά για ακόμη πέντε λεπτά. Να σημειώσουμε πως άλλοι, προτιμούν να κόψουν τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.
Όταν αρχίζει να κοχλάζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συσκευάζουμε ζεστό το σιρόπι σε γυάλινα δοχεία ή μπουκάλια, τα οποία προηγουμένως αποστειρώνουμε.
Το σιρόπι πικραλίδας ονομάζεται επίσης και «σιρόπι μελιού», διότι έχει γλυκιά γεύση και πυκνότητα και χρώμα όπως το μέλι. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του. Για να το καταναλώσετε αραιώστε το με νερό ή σόδα, ώστε να φτιάξετε ένα δροσιστικό ρόφημα και επωφεληθείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μπορείτε και να το καταναλώσετε με την προσθήκη και ζεστού νερού.
Καλή σας επιτυχία...
Στο συγκεκριμένο βότανο και τη θεραπευτική του δράση έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενή μας ανάρτηση... Δείτε εδώ: http://pangaia-natura.blogspot.gr/2016/03/blog-post_4.html
Αυτή τη φορά θα πούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κίτρινα άνθη του ώστε να κάνουμε ένα σιρόπι με υπέροχη γεύση και παράλληλα να λάβουμε όλα τα ωφέλιμα συστατικά του.
Συνταγή
Υλικά:
200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας
800 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη
1 λεμόνι ή 2 λεμόνια
1 πρέζα σκόνη από γαρύφαλλα
Διαδικασία:
Βράζουμε το νερό με τα άνθη σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Το αποσύρουμε από το μάτι και το αφήνουμε σκεπασμένο για ένα ολόκληρο βράδυ. Το πρωί στραγγίζουμε το εκχύλισμα και παράλληλα συνθλίβουμε τα άνθη, ώστε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά. Το σουρώνουμε πολύ καλά, δύο και τρεις φορές.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή και δένουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά. Αυτό που μας ενδιαφέρει κατά τη διαδικασία αυτή της συμπύκνωσης είναι να μη βράσει το μείγμα.
Αφού δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε δύο μέτρια λεμόνια (το χυμό) και μία πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη και το αφήνουμε στη χαμηλή φωτιά για ακόμη πέντε λεπτά. Να σημειώσουμε πως άλλοι, προτιμούν να κόψουν τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.
Όταν αρχίζει να κοχλάζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συσκευάζουμε ζεστό το σιρόπι σε γυάλινα δοχεία ή μπουκάλια, τα οποία προηγουμένως αποστειρώνουμε.
Το σιρόπι πικραλίδας ονομάζεται επίσης και «σιρόπι μελιού», διότι έχει γλυκιά γεύση και πυκνότητα και χρώμα όπως το μέλι. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του. Για να το καταναλώσετε αραιώστε το με νερό ή σόδα, ώστε να φτιάξετε ένα δροσιστικό ρόφημα και επωφεληθείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μπορείτε και να το καταναλώσετε με την προσθήκη και ζεστού νερού.
Καλή σας επιτυχία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου