Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούταν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους…
Σύμφωνα με τη λαογραφία ωστόσο, πήρε το όνομά του από την Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε «rose of Mary». Ο λόγος για τον δενδρολίβανο!
Ελιξίριο ομορφιάς και νεότητας
Ο δενδρολίβανος χρησιμοποιούταν από τους αρχαίους Ελληνες σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών ενώ το έκαιγαν και σα θυμίαμα. Παράλληλα, συνδυάστηκε με την ομορφιά και τη νεότητα, εξ ου και το ότι ήταν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι γιατί έχει διεγερτικές ικανότητες και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών.
Τον δενδρολίβανο χρησιμοποιούσαν και οι Ρωμαίοι. Πάντα κρατούσαν ένα κλαράκι κατά τη διάρκεια τελετών και θρησκευτικών εορτών, μιας και θεωρείται πως εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και ειρήνη κατά τον θάνατο.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες
Το δεντρολίβανο είναι εξαίρετο διεγερτικό και τονωτικό. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση. Είναι καλό αποχρεμπτικό και χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, γρίπη, κοκίτη, και άσθμα.
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τις διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων. Πρέπει να γνωρίζει κανείς τη χρήση του και να αποφεύγει τις υπερβολές. Παρόλο που είναι εξαιρετικά τονωτικό και διεγερτικό και συνίσταται σε όσους κουράζονται πολύ -σωματικά και πνευματικά- καθώς επίσης και σε σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με έντονη κόπωση, πρέπει, όταν χρησιμοποιείται με θεραπευτικούς σκοπούς να γνωρίζει κανείς πώς να το χρησιμοποιεί.
Η χρήση του στην κουζίνα
Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική. Νοστιμίζει όλα τα κρέατα (κόκκινα και λευκά), τις πατάτες (τηγανητές ή ψητές), τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Έχει ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή. Αξίζει να αναφέρουμε πως το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων τον χρησιμοποιούσαν για μυρωδιά αλλά και για τις αντί μικροβιακές του ιδιότητες.
Σύμφωνα με τη λαογραφία ωστόσο, πήρε το όνομά του από την Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε «rose of Mary». Ο λόγος για τον δενδρολίβανο!
Ελιξίριο ομορφιάς και νεότητας
Ο δενδρολίβανος χρησιμοποιούταν από τους αρχαίους Ελληνες σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών ενώ το έκαιγαν και σα θυμίαμα. Παράλληλα, συνδυάστηκε με την ομορφιά και τη νεότητα, εξ ου και το ότι ήταν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι γιατί έχει διεγερτικές ικανότητες και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών.
Τον δενδρολίβανο χρησιμοποιούσαν και οι Ρωμαίοι. Πάντα κρατούσαν ένα κλαράκι κατά τη διάρκεια τελετών και θρησκευτικών εορτών, μιας και θεωρείται πως εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και ειρήνη κατά τον θάνατο.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες
Το δεντρολίβανο είναι εξαίρετο διεγερτικό και τονωτικό. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση. Είναι καλό αποχρεμπτικό και χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, γρίπη, κοκίτη, και άσθμα.
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τις διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων. Πρέπει να γνωρίζει κανείς τη χρήση του και να αποφεύγει τις υπερβολές. Παρόλο που είναι εξαιρετικά τονωτικό και διεγερτικό και συνίσταται σε όσους κουράζονται πολύ -σωματικά και πνευματικά- καθώς επίσης και σε σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με έντονη κόπωση, πρέπει, όταν χρησιμοποιείται με θεραπευτικούς σκοπούς να γνωρίζει κανείς πώς να το χρησιμοποιεί.
Η χρήση του στην κουζίνα
Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική. Νοστιμίζει όλα τα κρέατα (κόκκινα και λευκά), τις πατάτες (τηγανητές ή ψητές), τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Έχει ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή. Αξίζει να αναφέρουμε πως το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων τον χρησιμοποιούσαν για μυρωδιά αλλά και για τις αντί μικροβιακές του ιδιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου