
Βάλαμε τη ζάχαρη με τα κράνα μας εναλλάξ στο αποστειρωμένο βάζο και φυσικά στον ήλιο, που το προηγούμενο διάστημα ευτυχώς ήταν αρκετός για να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν οι χυμοί τους. Τώρα είμαστε στο στάδιο που προσθέσαμε τη βότκα μας, όποιος θέλει βάζει κονιάκ ή γράπα, ανάλογα με τα γούστα, και πλέον θα το αφήσουμε, τουλάχιστον για δύο μήνες στον ήλιο, κουνώντας το βάζο ανά διαστήματα.
Να σημειώσουμε πως προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κανέλα και γαρίφαλα. Μια μικρή συμβουλή: τα κράνα να είναι όσο πιο ώριμα γίνεται (όχι να λιώνουν). Και μη τα πετάτε μετά την ολοκλήρωση του λικέρ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας.

Κάθε σπίτι, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα κάνει αυτή την περίοδο το λικέρ από κράνα καθώς εκτός από την εξαιρετική γεύση και το άρωμά του, αποτελεί και φάρμακο στο ντουλάπι μας. Εκτός από κέρασμα πολλοί το χρησιμοποιούν για πόνους της κοιλιάς, πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, κατά της διάρροιας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες, πόνους στη μέση, πέτρα στα νεφρά, γρίπη, πυρετό καθώς και θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Ο θαυματουργός αυτός θάμνος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα κράνα περιέχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης καθώς και βιταμίνη Α και C ενώ είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς έχουν μεταλλικά στοιχεία και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).

Στις θεραπευτικές τους ιδιότητες συγκαταλέγονται η βελτίωση της όρασης και της μνήμης. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου