14/1/22

Πορτοκάλι: Πολύτιμος σύμμαχος κατά της γρίπης

Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα ανά τον πλανήτη. Μεγάλη η ιστορία τους και πολλά τα οφέλη του πιο διαδεδομένου και γευστικού καρπού.

 Διαδόθηκε από τους Πορτογάλους στο δυτικό κόσμο ενώ υπάρχει διχασμός για την προέλευση τους. Η μία εκδοχή λέει ότι εισήχθησαν από την Ινδία και η άλλη από την Κίνα. Η πορτοκαλιά θεωρείται ένα δικότυλο, αγγειόσπερμο και αειθαλές φυτό που βρίσκεται στην κορυφή της οικογένειας των Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae) ή Ρυτοειδών(Rutaceae).

Η πραγματική προέλευση αποτελεί ένα μυστήριο, αλλά η συστηματική καλλιέργεια των πορτοκαλιών θεωρείται ότι ξεκίνησε όντως στην ανατολική Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην Ευρώπη η πορτοκαλιά θα κάνει την εμφάνιση της στη διάρκεια των περσικών κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύντομα η καλλιέργεια θα επεκταθεί και στην Εγγύ Ανατολή. Τα «περσικά μήλα» όπως τα αποκάλεσε ο ιατροφιλόσοφος και βοτανολόγος Διοσκουρίδης, σήμερα καλλιεργούνται στις περισσότερες θερμές περιοχές του κόσμου και καταναλώνονται είτε φρέσκα είτε σαν φυσικοί χυμοί. 

Είναι η καλύτερη πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, θειαμίνης, φολικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Έρευνες έχουν δείξει πως η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, μπορεί να μειώσει την μέση διάρκεια των 10 ημερών ενός κρυολογήματος κατά 4-6 ημέρες στα παιδιά και κατά 2 μέρες στους ενήλικες.

Είναι πλούσια σε Υδατάνθρακες

Τα πορτοκάλια αποτελούνται από υδατάνθρακες και νερό, με πολύ λίγες πρωτεΐνες, λίπος και θερμίδες. Τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη – είναι η κυρίαρχη μορφή των υδατανθράκων στα πορτοκάλια και είναι υπεύθυνα για τη γλυκιά γεύση του φρούτου. Παρά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα πορτοκάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητές τους: https://www.thes.gr/diatrofi/portokali-o-archontas-ton-esperidoeidon-sti-machi-kata-tis-gripis/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου