29/2/16

Ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Γνωρίζετε ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που αναγνωρίζεται για περισσότερο από 2.000 χρόνια; Και αν αυτό δεν σας λέει κάτι, ίσως τη γνωρίζετε ως ποδάγρα, όρος που έχει επικρατήσει, καθώς το 50% των περιπτώσεων εκδηλώνεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Τι είναι όμως η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα και πως προκαλείται; Είναι μία μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Τι σημαίνει αυτό;
Πως το ουρικό οξύ, το οποίο είναι προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, που ονομάζονται πουρίνες και αποβάλλεται δια μέσου των ούρων, μπορεί να αυξηθεί στον οργανισμό για διάφορους λόγους, με πρώτο και κυριότερο τη διατροφή. Ετσι σχηματίζονται οι κρύσταλλοι, οι οποίοι και εναποτίθενται στις αρθρώσεις και στους ιστούς που τις περιβάλλουν. Αυτό προκαλεί πόνο και πρήξιμο ως αποτέλεσμα φλεγμονώδους αντίδρασης από τον οργανισμό.

Βότανα: Τσουκνίδα, σημύδα και άλλα...
Όταν κάποιος νοσήσει από τη συγκεκριμένη πάθηση το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί το γιατρό του για τους τρόπους αντιμετώπισης. Εμείς απλά σας παραθέτουμε μερικές εναλλακτικές λύσεις, που αφορούν κυρίως το πώς θα αποβάλλεται φυσικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό σας, είτε να τις χρησιμοποιήσετε ως μέτρο πρόληψης καθώς και τους γενικούς κανόνες που ισχύουν στη διατροφή.


Η τσουκνίδα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ποδάγρας. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη σημύδα. Ωφέλιμα και διουρητικά βότανα, που συμβάλλουν στη μείωση και στην αποβολή των τοξινών.
Στην κατηγορία των ωφέλιμων βοτάνων ανήκει και το αρπαγόφυτο, που είναι γνωστό για την ευεργετική επίδρασή του στον φλεγμονώδη πόνο. Εξωτερικά, ένα βότανο που παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για επώδυνα οιδήματα, μώλωπες και τραυματισμούς είναι η Άρνικα. Είτε με τη μορφή κρέμας ή τζελ, είτε με τη μορφή ελαίου μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.
Αλλα βότανα που θεωρούνται αποτελεσματικά είναι τα εξής:
Δενδρολίβανο, Θυμάρι, Αρτεμισία, Άρκευθος, Μάραθο, φούντες από Καλαμπόκι, Πικραλίδα, Σέλινο, Αρκτοστάφυλλο, Παριετάρια και Αγριάδα.

Μαγειρική σόδα και μηλόξυδο
Στους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η μαγειρική σόδα, αναμεμειγμένη με νερό. Λέγεται πως μπορεί να ανακουφίσει την ουρική αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις, αν όχι αμέσως, σε δύο μέρες το πολύ.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι 240 ml νερό και πιείτε το με τη μία. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση είναι 4 κουταλάκια του γλυκού τα οποία τα πίνουμε καθ’ όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας οξείας επίθεσης. Στη συνέχεια μειώνουμε τη δόσης, καθώς ο πόνος υποχωρεί. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως η μαγειρική σόδα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Γι’ αυτό και τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση καλό είναι να συμβουλευτούν αρχικά το γιατρό τους.
Όσον αφορά το μηλόξυδο, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι ο μηλίτης ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, τον οξύ πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, μυϊκούς σπασμούς και ουρική αρθρίτιδα.
Ανακατέψτε 1 – 2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα ποτήρι με νερό και πιείτε το μονομιάς.

Χυμός με αγγούρι
Ο χυμός αγγουριού θεωρείται ένα ιδιαίτερα αλκαλικό ρόφημα, ικανό για την απομάκρυνση του κρυσταλλωμένου ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Το σέλερι και το τζίντζερ βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Οπότε μπορείτε να κάνετε έναν συνδυασμό των παραπάνω υλικών σε έναν χυμό.

Συστατικά: 1 μεσαίο αγγούρι, 2 κλωνάρια σέλερι, 2 εκατοστά ρίζα τζίντζερ, 1 φέτα λεμόνι. Περάστε αρχικά το αγγούρι από τον αποχυμωτή και στη συνέχεια, αφού καθαρίσετε τα υλικά σας τοποθετήστε τα στο μίξερ. Αν χρειαστεί προσθέστε και λίγο νερό. Πίνετε αυτό το ρόφημα μία ή δύο φορές την ημέρα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στον πόνο των αρθρώσεων.

Διατροφή μακριά από... πουρίνες
Μία διατροφή, απαλλαγμένη από τροφές που περιέχουν πουρίνη, καθώς αυτές συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέως, σίγουρα θα βοηθήσει και οπωσδήποτε θα πρέπει να σας την έχει συστήσει ήδη ο γιατρός σας. Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης; Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, σάλτσες κρέατος, γλυκάδια, Κυνήγι, χήνα,
Αμύγδαλα, Θαλασσινά (μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες, Μαγιά.
Σε μικρές ποσότητες επιτρέπονται: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον, Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια,
Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, κουνουπίδι, σπαράγγια, Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Βάλτε άλατα στο μπάνιο σας

Βάλτε άλατα «Νεκράς Θάλασσας» στο μπάνιο σας ή bath bombs, που να τα περιέχουν, καθώς αυτά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τους ιστούς και απαλύνουν τον πόνο. Καλύτερα να κάνετε το μπάνιο αυτό πριν πάτε για ύπνο, παρά το πρωί. Η ελαφριά άσκηση ενδείκνυται , αλλά φροντίστε να διατηρείτε τις αρθρώσεις σας ζεστές, καθώς ο κρύος ή υγρός καιρός προκαλεί συχνά αύξηση των συμπτωμάτων.
Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως μία συνολική θεραπεία, που περιλαμβάνει ρύθμιση της διατροφής και του τρόπου ζωής, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

* Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Πηγή: europolitis.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου