8/7/15

Κάντε τα δικά σας αρωματικά λάδια

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο και εμείς ερχόμαστε να σας υπενθυμίσουμε πως μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση του και να το κάνετε ξεχωριστό.

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό και ένα «μυστικό» στην κουζίνα μας. Υπάρχουν διάφορες συνταγές, μπορείτε ωστόσο να αυτοσχεδιάσετε, ανάλογα με τα δικά σας γούστα.

Εξυπνα tips
* Όσο καλύτερο το λάδι μας, τόσο καλύτερη και η γεύση του.
* Τα βότανα μας, για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους, πρέπει να είναι φρέσκα. Να σημειώσουμε βέβαια πως γίνεται και με αποξηραμένα.
* Όταν είναι φρέσκα τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα. Όταν μπουν στο λάδι πρέπει να είναι στεγνά, όπως και το μπουκάλι.
* Το μπουκάλι μας καλό θα ήταν να είναι γυάλινο γιατί στο πλαστικό, μετά από καιρό αλλοιώνεται το άρωμα.
*Mην παρασκευάζετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών, γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους.
*Mην τα χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα, γιατί το δυνατό τους άρωμα
θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού.
* Τοποθετούμε πάντα το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος και παραμένει εκεί για 2-3 εβδομάδες, έως το στραγγίσουμε και το χρησιμοποιήσουμε.

Παρακάτω σας παραθέτουμε και τρεις απλές συνταγές αρωματικών λαδιών...

Ελαιόλαδο πέντε γεύσεων
Θα χρειαστείτε...

Για 4 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
1 κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 φύλλα φρέσκο δυόσμο
4 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι

Τι θα κάνετε...
Χτυπάτε ελαφρά τα βότανα σε γουδί 2-3 φορές για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κλείνετε καλά. Το τοποθετείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό το ανακινείτε 3-4 φορές. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνετε το ελαιόλαδο, πετάτε τα αρωματικά και είναι έτοιμο για χρήση.

Ελαιόλαδο με φασκόμηλο

Ιδανικό για χοιρινό κρέας, κυνήγι και βραστές πατάτες

Θα χρειαστείτε...
Παρθένο ελαιόλαδο
Κλαδάκια φρέσκιας φασκομηλιάς
Ξερά φύλλα φασκομηλιάς
Πράσινο πιπέρι

Τι θα κάνετε...
Σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι τοποθετείται το βότανο σε όρθια θέση και το πιπέρι και στη συνέχεια γεμίζετε με λάδι. Κλείνετε καλά και τοποθετείτε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ελαιόλαδο με πορτοκάλι
Ιδανικό για πράσινες σαλάτες, ψητά κρέατα και ψάρια

Θα χρειαστείτε...
Ελαιόλαδο
Αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
Ξύσμα λεμονιού

Τι θα κάνετε...
Σε ένα μπουκάλι με μεγάλο στόμιο τοποθετείτε τις φλούδες πορτοκαλιού με το ξύσμα λεμονιού. Γεμίζετε με ελαιόλαδο και το κλείνετε καλά. Τοποθετείτε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και το αφήνετε εκεί για 2-3 εβδομάδες, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου